Samen sterk voor een veilige toekomst

Bij HuisartenOZL staat het welzijn van patiënten voorop, daarom willen wij onze aandacht vestigen op signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ons team van aandachtsfunctionarissen zet zich actief in om deze problematiek bespreekbaar te maken en effectieve hulp te bieden.

Petra Pasman (huisarts), Saskia Peulen (POH-GGZ) en Marco Voogt (POH-GGZ) hebben vanuit hun brede werkervaring en hun huidige rol als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling, de handen het afgelopen jaar in elkaar geslagen.

Een krachtige stem tegen huiselijk geweld

Wij streven ernaar dat patiënten snel herstellen, zowel sociaal, psychisch als fysiek. Maar helaas zien we vaak dat er meer speelt dan zichtbaar is, zoals verwaarlozing, geweld en misbruik. Daarom is het essentieel dat wij als zorgverleners alert zijn en volgens de meldcode handelen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling”, vertelt Marco. Met een achtergrond als maatschappelijk werker bij Zuyderland MC, waar hij ook actief was als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling, heeft Marco Voogt jarenlang direct bijgedragen aan de ondersteuning van kwetsbare mensen. Vanaf oktober 2022 werkt Marco als POH-GGZ bij HuisartsenOZL. Hier werkt hij samen met huisarts Petra Pasman en collega-aandachtsfunctionaris Saskia Peulen om huiselijk geweld en kindermishandeling weer hoog op de agenda te zetten

Ervaren ondersteuning in moeilijke tijden

Saskia werkt alweer drie jaar als Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg bij

HuisartsenOZL. Daarnaast is ze LVAK-aandachtsfunctionaris en lid van de ledenraad bij de Landelijke Vereniging POH-GGZ. “In mijn ruim 20 jaar ervaring, 5 jaar als verpleegkundige en 15 jaar als medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, heb ik geleerd hoe belangrijk onze signaalfunctie is. Of het nu gaat om gezondheidsproblemen, verslaving, relatieproblemen of financiële stress, wij zien mensen en hun systeem (partners/kinderen) in hun kwetsbaarheid en kunnen, met het doorlopen van de meldcode signalen in kaart brengen en waar nodig hulp te organiseren of verder onderzoek in te zetten”, legt ze uit.

Signalering en zichtbaarheid

Ook huisarts Petra onderstreept het belang van signalering en zichtbaarheid. “De cijfers zijn schokkend. Jaarlijks worden er in Nederland 117.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Daarnaast zijn er ook veel kwetsbare ouderen en afhankelijke partners die te maken hebben met mishandeling en geweld. Voor deze mensen is het van levensbelang dat zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen en POH’s, alert zijn op hun signaalfunctie. Artsen en zorgmedewerkers zijn wettelijk verplicht om bij een vermoeden of constatering van kindermishandeling of huiselijk geweld de meldcode te volgen,” benadrukt ze. Daarnaast gaan we ons de komende periode richten op scholing en samenwerking met interne en externe partners. Door huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en effectief te handelen, hopen wij bij te dragen aan een veilige toekomst voor iedereen.”

Saskia vervolgt: “Om dit proces te ondersteunen, bieden wij als landelijke aandachtsfunctionarissen kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de

HuisartsenOZL advies en begeleiding. Met z’n allen kunnen we de vicieuze cirkel stoppen. Iedereen, jong en oud, moet zich in zijn eigen huis veilig kunnen voelen.”

Neem gerust contact op

Via Zorgdomein (onder ‘overige zorg GGZ’) en e-mail zijn de aandachtsfunctionarissen bereikbaar voor advies en begeleiding op het vlak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zijn er (hulp)vragen of is er behoefte om te overleggen? Neem dan gerust contact met hen op via: aandachtsfunctionaris@hozl.nl, binnen drie werkdagen ontvangt men een reactie.

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.