Doktersassistenten, wat zou een huisartsenpraktijk zonder ze moeten? Toch dreigt er een tekort. Met het oog op de toekomst werkt praktijkmanager Aniek van Vugt, bij onder andere De Kopertoren te Vaals, met zij-instromers zoals Sharron van den Heuvel. Naast het volgen van een zelfstudie tot doktersassistente, leert én werkt zij bij de huisartsenpraktijk. Die kans zouden meer huisartsen moeten aanbieden, vinden Aniek en Sharron.
Sharron werkte eerder al in de ouderenzorg en heeft dus ervaring in de zorg. In de buurt zijn geen BBL-opleidingen tot doktersassistente te volgen en daarom kwam de vacature bij De Kopertoren als geroepen. “Ik wilde heel graag als doktersassistente aan de slag en greep meteen mijn kans”, vertelt Sharron. “Er is geen dag geweest dat ik denk ‘wat heb ik gedaan’.” Aniek werkt op dit moment met drie zij-instromers, verdeeld over twee praktijken. Ze weet dus welke voordelen zij met zich meebrengen. “Omdat leerling-doktersassistenten sneller de koppeling tussen theorie en praktijk maken, zijn ze snel en breed inzetbaar. Dit geeft een hoge mate van effectiviteit”, legt ze uit. “Ook staat in het contract dat ze na de opleiding voor enige tijd in dienst blijven. Dat geeft de zij-instromers én huisartsen zekerheid.”
Fundering voor de toekomst
Ondanks dat werken met zij-instromers voordelen heeft, zijn er maar beperkte leer-werkplekken beschikbaar voor deze groep. “Huisartsen hebben nooit de nood gevoeld om daaraan te beginnen, maar voor je het weet gaat er iemand met pensioen”, vertelt Aniek. “Als ik een nieuwe doktersassistente in de praktijk wil hebben, zal ik nu moeten investeren in nieuw personeel.” Doktersassistenten vormen de stabiele basis van een huisartsenpraktijk. Zodra die fundering staat, kan de huisarts zijn of haar eigen werk rustig uitvoeren.
Andersom is er juist veel animo voor het zij-instromerstraject merkt Aniek: “Bij een reguliere vacature krijgen we met geluk een of twee reacties. Voor dit traject kreeg ik zeker 25 sollicitaties binnen en Sharron was de kandidaat die aangenomen is.” Via een zelfstudie volgt Sharron de opleiding tot doktersassistente, waardoor ze zelf het tempo kan bepalen. “Ik kan zelf aangeven wanneer ik klaar ben om een handeling te toetsen”, legt Sharron uit. “Zodra ik die gehaald heb, vink ik die samen met mijn begeleiders af en ga ik door met de volgende.” Uiteindelijk hoopt Sharron uiterlijk in oktober de studie na anderhalf jaar af te ronden.
Grijp de kans
Als het aan Aniek ligt, moeten meer huisartsen aan de slag met zij-instromers en leer-werkplekken creëren. “Daar is bewustwording voor nodig”, zegt ze. “Grijp die kans en investeer in de basis van je praktijk!” Sharron weet zeker dat er nog meer mensen staan te springen om hetzelfde traject te volgen. “Ik ben de gelukkige geweest die deze kans heeft gekregen en dat heeft ertoe geleid dat mijn toekomstperspectief in positieve zin veranderd is”, zegt ze. “Dat gun ik meer mensen, al is het maar één per jaar die zo’n zelfde kans krijgt.”