Ben je huisarts of praktijkondersteuner? En zit je regelmatig met vragen over culturele en religieuze kwesties bij patiënten met een niet westerse migratieachtergrond? Dan staat interculturele praktijkondersteuner Hassan Zannoudi voor je klaar!
Praktijkondersteuner
Hassan heeft jarenlange werkervaring in het sociaal domein. “Ik heb 20 jaar sociaal werk gedaan met buitenlandse mensen, onder andere bij de reclassering en de bijzondere jeugdhulpverlening, maar ook jongeren- en straathoekwerk”, legt hij uit. “Oorspronkelijk kom ik uit Marokko, dat maakt dat ik heel veel kennis heb van de verschillende religies, culturen en talen. Hierdoor kan ik me makkelijk inleven in de situaties waarmee de patiënten te maken hebben.” Zoals Hassan het zelf vertelt, staat hij met het ene been in de Nederlandse cultuur omdat hij hierin is opgegroeid. Met het andere been staat hij in verschillende andere culturen. Hassan: “Ik vorm als het ware een brug tussen de huisarts, praktijkondersteuners en patiënten. Ik zorg ervoor dat iedereen elkaar beter begrijpt.”
Vertrouwensband
Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen met verschillende vragen terecht bij de interculturele praktijkondersteuner. Zolang het maar gaat om een culturele of religieuze kwestie. “De huisarts kan mij contacteren om mee te denken bij een casus, maar ik kan de patiënt ook persoonlijk zien en vervolgens een terugkoppeling geven”, vertelt Hassan. “Omdat ik niet gebonden ben aan een praktijk, maar voor de regio inzetbaar ben, kom ik naar de praktijk toe. Dat is ook prettig voor de patiënt, zo dichtbij huis geholpen worden.” Doordat Hassan heel wat talen spreekt, waaronder Arabisch, Marokkaans, Berbers, Algerijns én Tunesisch, wekt hij al snel veel vertrouwen bij zijn patiënten. “Een Marokkaans gezegde luidt: spreek een vreemde aan in zijn taal, dan luistert hij met zijn oren. Spreek een vreemde aan in zijn moedertaal, dan luistert hij met zijn hart”, legt Hassan uit. “Patiënten kunnen én durven makkelijker hun verhaal te doen in hun eigen taal. Op die manier kunnen we ook passende zorg bieden.”
Dat de aanpak van Hassan vertrouwen wekt bij patiënten én hun naasten blijkt uit het voorbeeld dat hij tijdens het gesprek schetst. Hij vertelt over een situatie waarin een oudere dame, een vluchteling, niet meer kon worden geholpen door de medische wereld. “Haar zoon wilde dat niet accepteren en werd opstandig richting de behandelende huisarts en artsen in het ziekenhuis. Toen ben ik ingeschakeld”, legt Hassan uit. “Samen met de huisarts ben ik op bezoek geweest bij de familie en hebben we het onder andere gehad over de manier waarop moslims omgaan met sterfgevallen.” De islam stelt namelijk dat wanneer je geboren wordt, je sterfdag al vaststaat. Je weet geen precieze datum, maar weet dat je ooit zult sterven. ‘Al maktoub’, het staat voorgeschreven. Hassan: “Het gesprek stelde de zoon gerust. Het zette hem aan het denken en zorgde ervoor dat hij vrede kreeg met dat wat ging komen”.
Een way of life
Het geloof is voor veel moslims een way of life, weet Hassan. Het is niet vanzelfsprekend dat huisartsen en POH’s dit meekrijgen tijdens hun studie en daarom vindt Hassen het belangrijk om deze waardevolle kennis te delen met zijn collega’s. “Recent heb ik samen met een imam een scholing gegeven aan praktijkondersteuners somatiek over de Ramadan en zieke moslims”, vertelt Hassan.
“We bespraken bijvoorbeeld dat moslims in bepaalde gevallen tijdelijke of permanente vrijstelling hebben van de Ramadan. Tijdens de zwangerschap of menstruatieperiode bijvoorbeeld, maar ook als iemand diabetes heeft.” In de toekomst hoopt Hassan meer van dit soort scholingen te organiseren. Bovendien maakt hij zich binnen de Cultuur Sensitieve Werkgroep in Heerlen sterk voor passende zorg voor de migrantendoelgroep met een niet-westerse achtergrond.
Hassan: “Op die manier bouw ik een soort sociale kaart om me heen, zodat ook imams en Arabische belangenverenigingen samen met mij en de huisartsenpraktijk betere zorg kunnen bieden aan deze patiënten.”
Neem contact op met Hassan
Wil je Hassan consulteren? Dat kan! Neem een kijkje in het HuisartsenOZL Smoelenboek, te vinden via het intranet, of de HOZL (werkafspraken)app voor de contactgegevens.