Elke dag bezoeken veel mensen de huisarts met de meest uiteenlopende hulpvragen, waaronder ook dringende kwesties die om begrip en aandacht vragen. Voor deze mensen staat Patty Dieteren klaar. Zij werkt al twee jaar als POH-GGZ bij HuisartsenOZL in Huisartsenpraktijk Onder de Luifel in Heerlen. We spraken met haar over haar rol als POH-GGZ, haar ervaringen, en wat het werk voor haar zo bijzonder maakt.
Een dag in het leven van een POH-GGZ
Patty begint haar dag door haar collega’s te begroeten en zich voor te bereiden op de rest van de dag. Na het doorlopen van haar dagplanning starten de spreekuren, die uiteenlopen van intakes met nieuwe patiënten tot huisbezoeken. “Mijn grootste verantwoordelijkheid is dat mensen zich gehoord voelen,” legt ze uit. In haar gesprekken probeert ze zonder waardeoordeel te luisteren. “Het is belangrijk om niets zelf in te vullen en de persoon de ruimte te geven om te praten.” Dat maakt elk consult persoonlijk en afgestemd op de individuele situatie van de patiënt.
Van ouderenzorg naar POH-GGZ
Patty startte haar carrière in de ouderenzorg, waar ze al snel een fascinatie voor gedrag ontwikkelde. “In de ouderenzorg, vooral bij mensen met dementie, leerde ik hoe belangrijk het is om zonder waardeoordeel een gesprek in te gaan.” Die empathische benadering is iets wat ze meeneemt in haar werk als POH-GGZ. “Ik wil er zijn voor mensen die vastlopen, om welke reden dan ook.” De overstap naar POH-GGZ kwam voort uit haar passie om mensen te helpen met hun mentale gezondheid.
Van passie naar werk
Na verschillende bijscholingen kwam Patty in contact met HuisartsenOZL, waar ze de kans kreeg om haar passie verder te ontwikkelen. Door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen behaalde ze het benodigde assessment en ging HuisartsenOZL op zoek naar een passende praktijk voor haar. “HuisartsenOZL heeft mijn profiel gedeeld en op basis daarvan werd ik door de huisarts uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.”
De samenwerking met de huisartsen binnen de praktijk verloopt soepel en laagdrempelig. “Ik merk dat ik met al mijn vragen bij de huisartsen terecht kan en tegelijkertijd heb ik de vrijheid om patiënten te begeleiden en te verwijzen binnen mijn expertise.” Hoewel Patty op verschillende locaties werkt, voelt ze zich overal thuis. “Ik werk nauw samen met alle collega’s en we vullen elkaar aan waar nodig. Daarnaast zijn er via HuisartsenOZL volop scholingsmogelijkheden om je verder te ontwikkelen.
Uitdagingen
Een van de moeilijkste aspecten van haar werk zijn de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. “Als POH-GGZ ligt de focus niet op het behandelen van symptomen, maar het begeleiden van patiënten. Dat kan frustrerend zijn als je weet dat mensen meer hulp nodig hebben dan je op dat moment kunt bieden.” Toch benadrukt Patty dat ze altijd haar uiterste best doet om dit bespreekbaar te maken tijdens gesprekken, zodat patiënten weten dat ze hun zorgen serieus neemt.
Kleine stappen, grote impact
Wat Patty het mooiste vindt aan haar werk? “Je hebt niet veel nodig om een groot effect te hebben,” zegt ze. Ze merkt dat simpelweg luisteren naar wat mensen nodig hebben vaak al een groot verschil maakt. Verbinding maken is essentieel in haar werk. “Wanneer je zonder oordeel luistert, voelen mensen zich op hun gemak en ontstaat er écht contact. Daar kun je op voortbouwen. Humor helpt hier ook vaak bij, het maakt de gesprekken wat luchtiger.”
Tip voor toekomstige POH’s
Voor wie interesse heeft in de functie van POH-GGZ, heeft Patty een waardevol advies: “Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor de ander zorgen.” Deze balans is volgens haar cruciaal om het werk vol te houden en patiënten de beste zorg te bieden.
Met haar empathie, doorzettingsvermogen en humor is Patty een onmisbare kracht binnen het team van HuisartsenOZL. Lijkt deze rol jou ook iets? Overweeg dan zeker om te solliciteren voor de functie van POH-GGZ!