Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag staan wij stil bij een onmisbare kracht in de gezondheidszorg die voor elke patiënt zo vanzelfsprekend is, de huisarts. Met een kijkje achter de schermen biedt Merel van Gelderen inzicht in haar dagelijks leven als huisarts… van het verlichten van pijn tot het bieden van troost in moeilijke tijden.
Merel, opgegroeid in Noord-Holland, besloot na haar opleiding tot huisarts in Maastricht Zuid-Limburg niet te verlaten. “Ik ben nieuwsgierig hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt en soms ook flink kan haperen. Het generalistische en van alles iets weten, maakte het voor mij ook interessant. Net als eigen baas zijn, oftewel het runnen van mijn eigen bedrijf, vond ik iets leuks om te gaan doen.” Merel is dankzij deze nieuwsgierigheid dan ook sinds 4,5 jaar praktijk houdend huisarts in Landgraaf.
Een typische werkdag begint met het koppelen van de post om te zien wat Merel de afgelopen avond en nacht heeft gemist. Gevolgd door een kop koffie tijdens het bladeren door de krant alvorens het spreekuur om 8u15 begint. Het ochtendspreekuur is variabel en eindigt meestal rond het middaguur. Hierna is het tijd voor vergaderingen, overleggen en administratie. Merel rijdt haar visites tussen 14 en 16 uur en wanneer het mooi weer is het liefste op de fiets! Normaliter doet ze geen middagspreekuur, die zijn uitsluitend bestemd voor spoedgevallen, chirurgische ingrepen en dergelijken. De taken als huisarts brengen gelukkig ook mooie momenten met zich mee, dit zijn er té veel om op te noemen. “Wat ik een van de mooiste dingen vind is het blinde vertrouwen dat je krijgt van een patiënt waar je al jaren zorg voor draagt!”
Er zijn natuurlijk ook diverse uitdagingen zoals het ‘bijblijven’ om mee te gaan met alle veranderingen, zowel medische protocollen en standaarden als de ontwikkelingen op ICT-vlak. Altijd is er wel iets dat de aandacht opeist. Merel dient elke 5 jaar nascholingspunten te behalen om haar licentie te behouden, volgt de LHV-nieuwsbrieven, leest Medisch Contact en luistert af en toe een podcast en hoopt dat dit voldoende is. HuisartsenOZL biedt ook een aantal opties met een uitgebreid scholingsaanbod dat bijdraagt aan de wensen van Merel.
De relatie tussen huisartsen en specialisten binnen de gezondheidszorg gaat over het algemeen goed. “Als ze mij maar een brief sturen.” Merel denkt dan ook dat het belangrijk is om de communicatie goed af te stemmen en dat zij als huisartsen ook moeten waken om niet het werk van de specialist te gaan doen. De juiste zorg op de juiste plek!
Merel vertelt over de voordelen van de samenwerking met HuisartsenOZL. “Ik denk dat we in onze handen kunnen knijpen met de zorggroep. Door hen voel ik mij ontlast en hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden op sommige gebieden (bijvoorbeeld inzet werving personeel, aanbieden van scholingen, uitonderhandelen S3 prestaties, een stem laten horen bij Zuyderland perikelen…).”
Toch wist Merel nog niet meteen dat ze als huisarts aan de slag wilde gaan. “Na ervaring opgedaan te hebben in een hospice, verpleeghuis, chirurgie en anesthesie ging mijn voorkeur uit naar het vak van huisarts omdat je hierin veel vrijheid hebt om zelf te beslissen HOE je wilt dokteren en hoe je je eigen bedrijf wilt inrichten”. Dit geeft Merel vrijheid en werkplezier. “De beren op de weg die vaak worden gezien bij het praktijkhouderschap zijn er absoluut maar deze zijn zeker niet onoverkomelijk. Je krijgt er veel voor terug.”