Soms kom je onverwacht op de juiste plek terecht. Dat gold ook voor Vico. Door een samenloop van gebeurtenissen, kwam Vico voor zijn laatste grote gezondheidsstage van de geneeskundeopleiding bij een huisartsenpraktijk terecht. Dat bleek een schot in de roos, want na een ANIOS-periode wist hij het zeker: ‘de huisartsengeneeskunde, daar wil ik in verder’.
Wat is dat, een ANIOS?
In de zorg is ANIOS een bekend begrip, maar daarbuiten zegt het niet veel mensen iets. Het is een afkorting voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist. Betekent dit dat deze persoon stilzit? Absoluut niet, want een ANIOS is simpel gezegd een basisarts die bezig is met het oriënteren naar een specialisme. De huisartsenzorg bijvoorbeeld!
Vico vond het menselijk lichaam altijd al interessant, maar wist niet precies hoe hij invulling wilde geven aan een passende opleiding. “Ik vond sport ook erg interessant en twijfelde tussen geneeskunde en biomedische wetenschappen”, legt hij uit. “Ik waagde de gok en koos voor geneeskunde. Want uiteindelijk kun je nog allerlei kanten op en alsnog sport erbij betrekken.” Dat hij nu in een huisartsenpraktijk werkt, verwachtte hij van tevoren niet. “Nee, ‘ik word nooit huisarts’ zei ik altijd”, vertelt Vico. “Maar tijdens de opleiding en de stages leer je meer en meer en weet je beter wat bij je past.”
Keuzes maken voor semi-arts stage
“Mijn eerste twee keuzes vielen voor een stage binnen de sportgeneeskunde of de spoedeisende hulp. Dat zat er helaas niet in en zodoende kwam ik via de opleiding bij Medisch Centrum Putgraaf in Landgraaf terecht”, vertelt Vico. “Ik kwam terecht in een drukke praktijk waar ik fulltime aan de slag kon. In eerste instantie ging ik aan de slag als co-assistent, dit was in de laatste fase van mijn opleiding. Na het afronden van mijn opleiding werd ik door Medisch Centrum Putstraat benaderd om een functie als ANIOS in te vullen. Als ANIOS ontzorgde ik de huisartsen die druk bezig waren met het behandelen en spreken van patiënten, door het opvangen van spoedjes en kleine zaken die tussendoor kwamen.” In tegenstelling tot de stages die Vico liep tijdens de opleiding, had hij tijdens zijn ANIOS-periode geen opdrachten of tussentijdse gesprekken met een arts om de voortgang te bespreken. “Dat is wel even anders. Je bent echt aan het werk en als je feedback wil, moet je daar actief naar vragen. Als semi-arts of co-assistent word je meegenomen onder de vleugels van een arts. Als ANIOS werk je wel onder supervisie, maar ben je geen beoordelingen aan het aftikken.”
Naar de specialisatie
De weg naar de huisartsenopleiding duurde voor Vico iets langer dan gehoopt. Vico: “Ik moest nog meer uit mijn comfortzone komen, was de feedback die ik na mijn eerste sollicitatie kreeg. Daarom heb ik nog een tijdje gewerkt bij de cardiologie. De ervaring en de situaties die ik daar heb meegemaakt, nam ik weer mee in de volgende sollicitatie. De werkervaring die je dus opdoet heeft echt zijn voordelen bij het toelatingsproces voor de huisartsenopleiding.” Daarom raadt hij het zeker weten aan om als ANIOS te werken in een huisartsenpraktijk. “Je leert een hoop over het vak en jezelf”, vertelt Vico. “Tijdens de opleiding wordt het huisartsenvak helaas niet uitgebreid behandeld en in de praktijk zie je pas hoe breed het is. Dat geeft een helder beeld van wat je kunt verwachten van de specialisatie.”
Aan de slag als huisarts
Momenteel werkt Vico bij een huisartsenpraktijk in Midden-Limburg. Daar zit hij helemaal op zijn plek. Zo vindt Vico de korte lijntjes binnen de huisartsenpraktijk erg fijn, maar ook het afwisselende werk. Het ene moment in gesprek met een patiënt en op het andere moment verricht hij kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van een moedervlek. “Ik blijf voorlopig hier in de buurt werken. Ik werk met een hele ongefilterde populatie aan mensen. Dat zie je niet zo gauw in het ziekenhuis. Ook dat maakt mijn werk leuk en afwisselend.”
Aan de slag als ANIOS
Wil jij erachter komen of de huisartsenpraktijk jouw toekomstige werkplek wordt? Vind een plek voor jouw ANIOS-periode bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en ga goed voorbereid je specialisatie in! Neem voor meer informatie contact op via vacature@hozl.nl.