Dat ze ooit in de huisartsenzorg zou werken, daar had Rachelle Hensgens (29) niet aan gedacht. Een ANIOS-periode in een huisartsenpraktijk bracht daar verandering in. Dat zouden meer basisartsen moeten doen, want met al die kennis en kunde die je in één jaar opdoet, kun je goed voorbereid de specialisatie in.
Wat is dat, een ANIOS?
In de zorg is ANIOS een bekend begrip, maar daarbuiten zegt het niet veel mensen iets. Het is een afkorting voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist. Betekent dat dat deze persoon stilzit? Absoluut niet, want een ANIOS is simpel gezegd een basisarts die bezig is met het oriënteren naar een specialisme. De huisartsenzorg bijvoorbeeld!
Zoeken naar een specialisatie
Terug naar Rachelle. Zij heeft bij een huisartsenpraktijk aangesloten bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg haar ANIOS-periode doorlopen. “Na mijn studie geneeskunde in Maastricht wist ik nog niet zo goed waar ik naartoe wilde voor mijn specialisatie”, begint ze te vertellen. “Als semi-arts werkte ik in het ziekenhuis op de genetica-afdeling. Daar miste ik het contact met patiënten en de brede kijk op zorg. Daarna heb ik als ANIOS beschouwend gewerkt op de afdelingen cardiologie, longgeneeskunde en interne geneeskunde. Leerzame periodes, maar ik zag mijzelf niet binnen één van de drie specialismen. Zo kwam ik op het idee om de specialisatie huisartsgeneeskunde te doen.”
Gouden tip
Een vriend had de gouden tip voor Rachelle: een functie als ANIOS bij Medisch Centrum Putstraat in Landgraaf. “Hij werkte daar destijds als ANIOS en was hier erg enthousiast over. Ik kon vrijwel meteen aan de slag bij deze grote huisartsenpraktijk met zeven huisartsen en nog meer assistentes. Als ANIOS heb je nog supervisie nodig bij bepaalde handelingen en met de aanwezigheid van zoveel huisartsen, was er altijd wel iemand beschikbaar voor vragen”, vertelt Rachelle. “Wat ik zo fijn vond, is dat ik al gauw veel zelfstandigheid kreeg. Hierdoor leerde ik in een jaar tijd erg veel en wist ik zeker dat ik na mijn ANIOS-periode wilde solliciteren voor de huisartsopleiding in Maastricht.”
Nu zit Rachelle in haar tweede jaar van de specialisatie. “De ervaring die ik heb opgedaan in de huisartsenpraktijk, heeft zo zijn voordelen. Ik zou de opleiding wat kunnen verkorten door mijn voorervaring, maar ik heb besloten graag de tijd te
nemen om de specialisatie op mijn gemak te doorlopen”, legt ze uit. “Bovendien merk ik dat ik met mijn ervaring een makkelijkere overgang van het ziekenhuis naar de eerste lijn heb gehad. In het ziekenhuis ben je bezig met diagnoses stellen, terwijl je het binnen de huisartsenzorg vaak hebt over klachten in plaats van diagnoses. Die omschakeling kan in het begin flink wennen zijn.”
Meer aanbod nodig
Rachelle raadt zo’n ANIOS-periode heel erg aan. Niet alleen aan basisartsen die net klaar zijn met hun geneeskundeopleiding en nog niet weten waarin ze zich willen specialiseren, maar ook aan basisartsen die al weten dat ze huisarts willen worden. Het aantal ANIOS-plekken is beperkt, terwijl zo’n ervaringsplek erg nuttig blijkt. “Ik denk dat praktijken onderschatten wat de winst kan zijn om een ANIOS in dienst te nemen. Zeker, je moet er ook wat tijd en geld in investeren, maar daar krijg je veel voor terug”, legt ze uit. “Na een half jaar zag ik net zo veel patiënten als een huisarts-in-opleiding. Bovendien zijn wij de nieuwe generatie huisartsen en nemen ooit het stokje over. Zodra ik klaar ben met mijn specialisatie wil ik in de regio in eerste instantie aan de slag gaan als waarnemer. En als ik naar de toekomst kijk, zie ik mezelf wel als praktijkhouder.”
Aan de slag als ANIOS
Wil jij erachter komen of de huisartsenpraktijk jouw toekomstige werkplek wordt? Vind een plek voor jouw ANIOS-periode bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en ga goed voorbereid je specialisatie in! Neem voor meer informatie contact op via vacature@hozl.nl.